Axel Olsson var yngst i en syskonskara av sex pojkar. Vid 41 års ålder blev han bonden på släktgården Berg i Brårud. När morfar Axels och mormor Signes döttrar bildade familjer som båda till en början också bodde på gården blev vi en riktig storfamilj.
Morfars anor
Av morfars antavla kan man se att hans anor i stort sett alla tillhörde det jordbrukande folket i mellersta Fyksdalen. De var från båda sidorna av Fryken i Sunne socken, men en hel del kom också från Östra Ämtervik. Undantagen är att hans farfars mor Karin Persdotter stammar från Lövåsen i nordöstra Sunne där den skogsfinska familjen Suhoinen slog sig ned på 1600-talet. Samt att fadern till hans farmor Annika Bengtsdotter född i Bävik i födelseboken står som föregiven far (som det verkar född annorstädes). Se morfars antavla i fyra generationer. Finns också att ladda ned till din dator som pdf-fil.
Morfar tillhör 10:e ledet i familjen som haft gården Berg i Brårud allt sedan 1679, se släktgårdstavlan. Att den yngste av sex bröder kom att bli den som förde gården vidare kan verka märkligt. Hans fyra äldsta bröder var Johan, Oskar och tvillingarna Lars och Per. De emigrerade alla till USA. Det kan vara den rådande amerikafebern, men säkert bidrog att deras far Olof Jönsson och farmor Annika fortfarande drev gården så det kanske blev svårt att få komma till. Morfars bror Olof Robert
farbror Ola
drev gården från 1902 då han gifte sig, först tillsammans med farmor Annika tills hon dog 1906. Morfar var den yngste i syskonskaran och köpte gården 1925 från broderns konkursbo. Dessförinnan skrevs han som jordarbetare.
Mormor och morfar
Mormor Signe Märta Karolina Söderberg föddes 11 januari 1889 i Adolf Fredrik, Stockholm. Morfar Axel Leonard Olsson föddes 5 december 1884 på gården Berg i Brårud, Sunne. De gifte sig 19 januari 1917, här i
trädgården
på sommaren. Mormor hade arbetat som rikstelefonist. Axel och Signe fick dottern Karin Märta 29 mars 1918, här
ung Märta
kanske 1926. Sonen Olov Bertil föddes 29 april 1923, men dog redan 5 maj samma år. Yngsta barnet Brita Kristina föddes 3 januari 1928, här pappa Axel och
Brita i trädgården
på Berg.
Jag tror intervjun med
morfar
var gjord 1967-68. Jag har lyckats föra över de första 19 minuterna av intervjun från ett rullband till en mp3-fil. Förhoppningsvis ska jag kunna lyckas kopiera resten med.
Klicka på ljudspelaren för att lyssna på intervjun med Axel Olsson (del 1). Eller ladda ned till din dator/telefon.
I intervjun nämner morfar flera platser och beskriver olika personer. Som en liten vägledning finns två kartor:
Bråruds hemman
med [ platser ].
Bråruds utskog
med [ platser/personer ].
Kartorna är stora, så om du behöver kan du titta på dem i en ny flik: Bråruds hemman – Bråruds utskog.
Platser i kartan Bråruds hemman •
Gården Berg 1697-1838 samt 1838 och framåt.
•
Brårô (Brårud), Brårômôsn (Brårudsmossen), Tegelbruket, Tôrgâl (Torvgård), Norra Arneby, Svineberg, Galgbacken.
Platser/personer i kartan Bråruds utskog •
Gården Berg nutid.
•
Brårôsätter (Brårudssätter), Skabben i Maggeby. Skabbhâg (? 2st), Löken, Stéen (Sten), Sprintaberg på Maggebys utskog. Där nol på Skogen (Oskar på Skogens affär) i nuvarande Ålkärrsrud.
•Oidentifierat Platser: Hallmyra, Skallmôsn (Skallmossen). Personer: Lars-Magnus, Räv-Magnus.
Barnbarnen
Från 1949 till 1961 föddes nio barnbarn. För oss var mormor och morfar en självklar del i storfamiljen som bildades då döttrarna Märta och Brita bodde kvar på gården. Märta och Eric Bergqvist tog över gården. Brita och Axel Öster flyttade till Göteborg 1956, men de kom ofta hem över barnens sommarlov så kusinskaran var fortfarande väldigt mycket tillsammans. Mormor Signe dog 1960, morfar Axel levde till 1972 så han fick mer tid med sina barbarn. Och han tog sig verkligen an oss allihopa.
Minnen av morfar och mormor:
[ Olov ]
[ Anneka ]
[ Magnus ]
[ Maria ]
Morfar+barnbarn-bilder:
Utflykt Konfirmation Uppvaktning Vedkapning
Olovs minnen:
Det var alltid roligt att leka ute i snön på vintern. Ibland kunde det vara kletig snö så man blev våt i vantarna och då ännu mer nedkyld. Morfar och mormor hade då köket i "noler änn" (norra änden av huset). När jag hade lekt färdigt och kom in gick jag in till mormor. Hon gav mig den medkänsla jag tyckte jag behövde och sa "nu får du allt sätt dig ve spisen". Då fällde hon ut ugnsluckan i vedspisen, lade ett par vedträ på luckan så jag kunde lägga mina fötter på dem efter att ha tagit av mina våta kängor. Sen fick jag nog några bullar och varm saft. Då var man trygg!
- - -
När jag var runt 10 år fick jag på vinterlovet följa med morfar och hästen till utskogen och lära mig hur man lassade veden på en släde, hur man matade hästen och hur den sedan drog fram veden till körväg.
Annekas minnen:
När jag nog var 8-9 år och fick jag i uppdrag att cykla till apteket åt morfar. Han hade lagt en portmonnä och ett gult papper (recept?) i sin bruna väska, som jag skulle ta med mig. Han sa att "vis denna här lappen för apotekern o senna betalar du mä penningera söm ä i portmonän". – På den tiden fanns en lucka med en glasruta i på ena väggen i farstun till apoteket. Jag gick fram till luckan, knackade på luckan o en apotekare öppnade. Jag lyfte upp hela väskan o sa att morfar ha skickat mig och det står på en lapp inuti väskan vad ni ska göra. Jag fick ta emot en tyngre väska med en stor flaska konjak (1 liter). Hängde den på styret o cyklade hem till morfar med den. Fick veta när jag blev äldre, att han fick konjak utskrivet av doktorn för sin kärlkram Den gula lappen var ett recept.
- - -
Jag minns att man kände sig trygg med att gå hem. Eftersom mamma o pappa jobbade, så hade huset varit tomt om inte morfar hade bott i "sönner änn" (södra änden av huset). Minns speciellt när man kom hem efter en skoldag med en fruktansvärd mensvärk. Man gick in till morfar o beklagade sig. Han sa "men, kärer barn, kom ska du se …" Han tog fram en sockerbit o droppade på kamfersprit på den och hällde upp lite, lite konjak. "Ta detta o senna suger du på sockerbeten tess han ä slut", sa han o gjorde i ordning en av sängarna i sönner kammern med filt och kudde. Man la sig ovanpå sängen o morfar la över filten. Snart somnade man tryggt o vaknade någon timma senare o blev jättelycklig över att värken hade släppt. Morfar var en äkta "husdoktor" och inne hos honom var det tyst och tryggt.
Magnus minnen:
Jag kommer ihåg när morfar bad mig cykla till bolaget för att köpa en Vat 69. Han använde ju whiskey som sömnmedicin. Jag minns inte hur gammal jag var, kanske 10 år. Morfar skickade med mig portmonnän och jag cyklade ner till Badhusgatan och gick in och fram till disken. Jag ska ha en Vat 69 förklarade jag. Bakom disken stod föreståndaren som alltid hade slips och vit skjorta. Han tittade på mig och sa: men du är för liten för att få köpa sånt. Men det är ju till morfar ju förklarade jag upprört. Detta hjälpte inte utan jag fick cykla hem och tala om sitt jag blivit nekad för morfar. Han blev besviken.
Marias minnen:
Jag har så många fina minnen med morfar. Han var min allra bästa vän när jag var liten. Jag var alltid hos morfar, att vara nummer fem i syskonskaran gjorde att ingen annan hade så mycket tid till mig och boende på landet så var det morfar jag hade att vara med och alla barnflickor som passade mig. Jag lärde mig slipa knivar med morfar när jag fick dra slipstenen, och spinta stickor till vedspisen. Var jag förkyld så skulle jag absolut ta en konjak - bästa medicinen sa han. När det var marten så var det med morfar jag gick, gick åskan så satt jag livrädd i hans knä och han förvillade mig med billeken (tävla om hur många röda, vita osv som körde förbi). Lösa tänder drogs ut vid hans köksbord och sen stekte vi fläsk och åt tillsammans med sirapslimpan från hembageriet. På så vis undkom jag alla mammas uppfinningsrika maskrossallader osv 😁. Morfars stekpanna har jag här, den är väldigt speciell för mig … Boken om pippi långstrump, den gula tjocka (tror det var Annekas) lästa han för mig från pärm till pärm, när den var slut så sa jag, läs den igen och då gjorde han det, om o om igen ❤️ Han var världens bästa morfar.
Jag kommer också ihåg när "Axel i gata" kom för att träffa morfar. Eftersom att han visste att jag alltid var hos morfar så tyckte han att det var roligt att skrämma mig. När han kom sa han att "nu ska jag gå in o däng Axel". Jag blev livrädd och grät o grät o sprang in till morfar och låste in oss så inte "den elaka gubben" skulle slå min morfar...❤️
Sidan är under arbete, mer kommer...
Om du har mer eller annan information om Axel Olsson
är du ytterst välkommen att höra av dig. Se Kontakt nedan.